Yaklaşık 40 bin kişiyi ilgilendiren tasarruf finansman şirketlerinin tasfiye sürecinin nasıl olacağı ve tasarruf sahiplerinin nasıl hareket edeceğine dair düzenleme Resmi Gazete’de yayınlandı.
7 Mart 2021’de Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasalaşmış, ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 6 şirketin yeni döneme intibak sürecinin devam ettirilmesine, 29 şirketin ise tasfiye edilmesine karar vermişti.
Ayrıca tasarruf finansman şirketlerinin asgari sermaye tutarının 100 milyon lira olarak belirlenmesi de kararlaştırılmıştı.
Resmi Gazete’de dün yayınlanan genelgeyle ise tasfiye uygulamasının nasıl yapılacağı netleştirildi. Buna göre tasfiye sürecindeki şirketin “tasarruf dönemi”ndeki tasarruf finansman sözleşmelerini devralmaya istekli şirketler, TMSF’ye başvuracak.
TMSF tarafından, sözleşme devralma talebinde bulunan şirket ile ilgili olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan uygun görüş alınacak.
BDDK’dan onay geldikten sonra, sözleşmelerin devri için; TMSF, devreden şirket ve devralan şirket arasında devir sözleşmesi imzalanacaktır. Hangi sözleşmelerin hangi şirkete devredildiği kamuoyuna duyurulacaktır.
Devralan şirket tarafından değil, devreden şirketin tasfiyesi masası tarafından, en geç 1 ay içerisinde, tasarruf tutarının tamamı ile organizasyon ücretinin yüzde 20’si tek seferde müşteriye nakit olarak ödenecek. Daha sonra tasarruf sahibi uygun görürse faaliyeti devam eden tasarruf finansman şirketine tasarrufunu yönlendirebilecek.
Organizasyon bedelinin kalan yüzde 80’i ile buna benzer diğer alacak talepleri ise devreden şirketin tasfiye masasına, İcra Ve İflas Kanununun 206’ncı maddesi kapsamında 4’üncü sıra alacağı olarak kaydedilecek. Yani devreden şirketin kalan varlığına bağlı olarak organizasyon bedeli tahsil edilebilecek.
Tasarruf finansman sektöründe 400 bine yakın müşteri bulunuyor. Tasfiye süreci başlayan firmaların, sektördeki müşterilerin yüzde 10’unu kapsadığı belirtiliyor