AK Parti’nin Marmara Denizi’nde müsilajın önlenmesi için hazırlıklarını sürdürdüğü yeni yasa teklifine göre, Marmara Havzası’nda bulunan ve İstanbul, Kocaeli, Bursa gibi büyükşehir belediyelerinin de aralarında bulunduğu illerin belediyelerine İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi yapma zorunluluğu getirilecek. Belediyelerin üç ila altı ay arasında proje sunamamaları halinde, tesis kurma görevini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı üstlenecek.
Bahar aylarıyla birlikte havaların ısınması denizlerdeki mikroorganizmaların kontrolsüz şekilde çoğalmasına neden oluyor. Zararlı alg patlaması olarak ifade edilen bu olay sudaki oksijen seviyesini azaltarak, içinde yaşayan canlıların da ölümüne neden olabiliyor. AK Parti’nin hazırlık yaptığı yeni yasa teklifine göre, Marmara Havzası’nda bulunan belediyelerden İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Yalova’nın tamamı ile diğer vilayetlerde sınır olan ilçeler de dahil olmak üzere belediyelere İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi yapma mecburiyeti getirilmesi planlanıyor.
Belediyelere, bu tesisler için projelendirme yapmaları amacıyla üç ila altı ay arasında bir süre verilecek. Belediyelerin bu süre içinde proje sunamamaları halinde, Hazine’nin de uygun görüşü alınarak bu yerlerde tesis kurma görevini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı üstlenecek. Belediyeler, tesisleri kendi bütçelerinden ya da yap-işlet-devret modeliyle yapabilecek. Önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığı’na sunulması beklenen torba yasada Müsilaj düzenlemesiyle ilgili iki maddenin yer alması bekleniyor. Marmara Havzası’nda 50 ile 60 arıtma tesisinin yapılması gerektiği ifade ediliyor.
Statüsü değiştirilecek
Hazırlıkları süren torba yasada yer alacak bir diğer maddeyle, daha önce imara açık olduğu için bini aşkın konutun inşa edildiği ancak yapılan ikinci kadastroda orman alanı olarak belirlenen bazı alanların, eski statülerine döndürülmesi de planlanıyor. Söz konusu alanların Türkiye genelinde değil yalnızca Kocaeli’nin iki ilçesindeki belirli alanları kapsayacağı ifade ediliyor.