Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki sel felaketinin ardından dere yataklarına imar izni verilmesi yine tartışma konusu oldu. Dere yatağında yeni yapılmış apartmanlar ve inşaatı devam eden yapıların olduğu göze çarptı. Dere yatağında bulunan ve 5-6 yıl önce yapıldığı öne sürülen 12 katlı bina da dikkat çekti. Uzmanlar, dere yataklarına kesinlikle imar izni verilmemesi gerektiğinin altını çizerken, Bozkurt’taki yıkıma neden olan taşkının sebebi neydi sorusunu İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık ve Bozkurt eski belediye başkanı Bozkurt Ekeş yanıtladı.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna, “İmar izinlerini verenler belediyelerdir. Fotoğrafta da gördüğümüz bu binalar dere yataklarının üzerine yapılmış durumda. Araştırıldığında göreceksiniz ki, bu binaların çoğu ya izinsiz yapılmış ya da imar affından yararlanmıştır. Dere yatağına inşaat yapılmaz. İmar izni verilmemesi gerekir. Bu bina da dere yatağında bir bina. Dere yatağına yapılan her inşaat taşkınlara yol açacaktır, aşırı yaşanan taşkınlarda binalar da zarar görüp yıkıma yol açıyor. Bozkurt ilçesinde dere yatağı 15 metre ise havzası 400 metredir. Demek ki bu 400 metrelik alana inşaat yapılmaması gerekir. Suyun aktığı yer taşkın havzası oluşturur, bu bölgelere kesinlikle inşaat yapılmaması gerekiyor. Bu binanın ve diğer yapıların buraya yapılması ibretlik bir durum. Bu olaylardan buralara imar izni veren ve inşaat yapılmasından göz yumanlar sorumludur” diye konuştu.
‘Hepsi imarlı’
Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık ise bölgedeki yapıların hepsinin imar izni olduğunu, imarlı saha olduklarını belirterek, “Bu binaların hepsine de benden önce imar izni verilmiş. Yapılara da 10 kat imar izni verilmiş. Ben henüz 2,5 yıllık belediye başkanıyım. Yeni yapılan binaya da imar izni verilmişti. Yapı ruhsatı bizim dönemimizde verildi. Dediğim gibi buraların hepsi de imara açık yerler. O binalarla çay arasında 35-40 metre mesafe var. Çay duvarları yıkınca binaların altını oydu ve tahribat oluşturdu. Eskilerin anlatmasına göre 40-50 yıl öncesi buralar dere havası ancak daha sonra imara açılmış. Ancak buralara hemen çayın yanı demek doğru değil. 7-8 saat şiddetli yağan bir yağmur var onun etkisiyle taşkınlar oluştu” dedi.
‘DSİ köprüleri yenilemedi’
Önceki dönem Bozkurt Belediye Başkanı Bozkurt Ekeş ise şunları söyledi: “Dere yatağının boyutu 31 metredir. Dere yatağının boyutunu da belediyeler belirlemez. Bunu belirleyen de Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’dür (DSİ) ve burayı da 31 metre olarak belirlemiş. 31 metrenin dışı ise yaşam alanıdır. Burada DSİ’nin duvarları yıkılıyor, DSİ köprüleri düzgün yapmıyor. Bunları düzgün yapmadığı için de köprüden su taşıyor, dere yatağı yeterli olmuyor. Eğer buraya 31 metre yeterli değilse neden DSİ bu yatağı 100 metre yapmadı veya 200 metre olması gerekiyorsa neden yapmadı da 31 metre yapıldı? Bunları cevaplasınlar. Çay duvarları neden yıkıldı neden kimse bu soruyu sormuyor. Binalar bu çay duvarların arkasında. Bir de bu köprülerin yenilenmesi için defalarca DSİ’ye yazı gönderdik. Gönderdiğimiz bu yazılar da belediyede mevcut. DSİ neden yenilemedi. Bu köprülerin hepsi eski yapılardı. Buradaki su taşmasının sebebi de, yukarıdan gelen suyla birlikte köprülerin ayaklarının tıkanması.”