Türkiye’nin çeşitli kentlerinde etkili olan yağmur sağanağa dönüştü. Bursa’da önceki gün başlayan sağanak yağış etkili oldu. Yıldırım ilçesine bağlı Değirmenönü Mahallesi’ndeki birçok ev ve iş yerlerinde su baskınları meydana geldi, bazı evlerdeki eşyalar ise kullanılamaz hale geldi. Suları kendi imkânlarıyla evlerinden çıkarmaya çalışanların çabası yetersiz kalınca itfaiyeden yardım istendi. İtfaiye ve belediye ekipleri, ev ve iş yerlerine dolan suları tahliye etti. Kestel ilçesinde de sağanak, özellikle Vani Mehmet Mahallesi’nin üst kesimlerinde su baskınlarına yol açtı. Yetkililer, iki ilçede 70’e yakın ev ve iş yerini su bastığını belirtti. Kocaeli’de önceki gün başlayan sağanak, Karamürsel ve Gölcük ilçelerinde öğleden sonra etkisini artırdı. Sakarya’nın Ferizli ilçesinde de gece boyu etkili olan sağanak nedeniyle yollarda su birikintileri oluştu.
Pazarı dağıttı
Antalya’da dün sabah saatlerinde etkili olan ve batı ilçelerine doğru kayan yağmur, Serik ilçesinde de etkili oldu. Haftada bir cumartesi günleri kurulan Belek Turizm Pazarı esnafı da sağanak yağıştan etkilendi. Birden bastıran yağmur, şiddetini artırınca esnaf tezgâhlarındaki mallarını toplayamadı. Sivas merkezde de dün öğleden sonra sağanak etkili oldu. Hava sıcaklığının 18 dereceye kadar düştüğü kentte zaman zaman şiddetini artıran yağış nedeni ile cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Kayseri’de dün öğle saatlerinde başlayan sağanak, Melikgazi ve Talas ilçelerinde etkili oldu. Diyarbakır’da da yarım saat süren sağanak yağış, cadde ve sokakları göle çevirdi. Alipınar Köprüsü yakınlarındaki rögarlar taştı. Hava sıcaklığının 23 derece ölçüldüğü Erzurum’da aniden başlayan kuvvetli sağanak nedeniyle bazı cadde ve sokaklar ile alt geçitlerde su birikintisi oluştu.
Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde ise hava sıcaklığı 23 dereceye kadar düşerken, dün saat 14.00 sıralarında aniden bastıran dolu ve sağanak yağış Oğlakçı, Mülk ve Nasrettin Hoca mahallelerinde etkili oldu.
Bir anda oldu
Mardin’de de toz bulutu nedeniyle özellikle kent merkezinde ve bazı ilçelerde zaman zaman görüş mesafesi düştü. Görüş mesafesinin azalması dolayısıyla seyir halindeki araçlar sis farını açtı. Toz taşınımı nedeniyle kentte tarihi mekânları gezen turistler zor anlar yaşadı. Şırnak’ta ise etkili olan sis ve toz bulutu yaşamı olumsuz etkiledi.
40 dakika sürdü
Trabzon’da dün öğle saatlerinde etkili olan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. 40 dakika süren sağanak nedeniyle cadde ve sokaklar, gölete döndü. Karadeniz Sahil Yolu’nda kalan sürücüler nedeniyle araç kuyruğu oluştu. Pelitli, Havalimanı, Değirmendere ve Çömlekçi mevkisinde sürücüler, araçlarıyla ilerlemekte güçlük çekti. Yeşiltepe Mahallesi’nde iki kişi, otobüs durağına sığınırken, bazı kişiler de tıkanan mazgalları açmaya çalıştı.
Şile ve Beykoz’da deniz yasağı
İstanbul’da Şile ve Beykoz kaymakamlıklarından yapılan açıklamada rüzgar şiddeti ve dalga yüksekliği nedeniyle denize girmenin yasaklandığı açıklandı. Plajlarda dalga yüksekliğinin hali hazırda 2 ila 2.5 metre olduğu ve meteorolojik hava tahminlere göre öğleden sonra ise rüzgar şiddetinin ve dalga yüksekliğinin artarak devam edeceği bildirilen açıklamada “Vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini korumak amacıyla denize girmek yasaklanmıştır” denildi.
Rize’de afetin hasarı: 250 milyon TL
Rize’de, 14 ve 22 Temmuz’da metrekareye düşen 220 kilogram yağışın ardından yaşanan sel ve heyelanlarla ilgili hasar tespit çalışmalarında sona gelindi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İlbank Bölge Müdürlüğü ve defterdarlıktan 45 ekipte, 150 teknik personelin yürüttüğü hasar tespit çalışmalarında, 47 ağır yıkık bina, 99 ağır yıkık bağımsız bölüm olduğu tespit edildi, 41 araç ise kullanılamaz hale geldi. Sel ve heyelanların altyapıya verdiği zarar da ortaya çıktı. Köy ve mahallelerde altyapıda 250 milyon TL’lik hasar tespit edilen kentte, İRAP kapsamında tedbirler alınıyor.
2 boyutlu çalışma
Rize Valisi Kemal Çeber, bir haftada iki büyük afet yaşadıklarını, kentin 3’te 1’inin etkilendiğini belirterek önceden alınan tedbirlerle daha büyük afetin yaşanmasının önüne geçildiğini söyledi.
Hasar tespitlerinde altyapı zararlarının maliyetinin ortaya çıktığını söyleyen Rize Vali Kemal Çeber, şu bilgileri verdi: “Altyapı hasarı toplamda 250 milyon lira oldu. Afetten kaynaklı zararları giderecek kalıcı imalatlar üzerinde çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam ediyoruz. 70’e yakın yerde duvar, menfez ve yol inşaatlarımıza başladık. İki boyutlu çalışıyoruz. İlimizi sel afeti kaderinden koruyacak tedbirlerde alıyoruz. Biz ilimizin her bir alanında risk analizlerini yaptık. İRAP’a uygun olmayan hiçbir kamu yatırımını yapmıyoruz, yapılmasına da müsaade etmiyoruz.”