Yaklaşan bayram öncesinde tatil bölgeleri ve yollarda trafik bir hayli arttı. En büyük yoğunluğun yaşandığı yerler arasında ise Çanakkale geliyor. Çanakkale Boğazı’nı geçmek isteyen vatandaşlar, feribotlara ulaşabilmek için kilometrelerce kuyruk beklemek zorunda kalıyor.
Yoğun günlerde feribotlara ulaşmak için beklenen süre ise saatleri bulabiliyor. 18 Mart 2022’de açılması planlanan 1915Çanakkale Köprüsü’yle, bölgedeki kuyrukların son bulması beklenirken, ulaşımın rahatlamasıyla da bölgeye ilginin artacağı tahmin ediliyor.
Türkiye’de bayram tatiline sayılı günler kala hareketlilik de arttı. Vatandaşlar Türkiye’nin dört bir tarafına özel araçlarıyla, otobüslerle, uçaklarla seyahat etmeye başladı. Tatil bölgelerinde insan nüfusunda da büyük artış yaşanmaya başladı. En büyük hareket ise kıyı bölgelerinde görülüyor. Özellikle Marmara bölgesinden Ege ve Akdeniz bölgelerine yapılan yolculuklarda Kuzey Marmara Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü yolculuk sürelerini kısaltırken, trafik konusunda da büyük rahatlık sağladı. Ancak henüz yatırımların tamamlanmadığı bölgelerde seyahat yapmak isteyenler uzun kuyruklarda beklemek zorunda kaldı.
YOĞUNLUK SÜREKLİ ARTIYOR
Bunun en son örneklerinden biri ise Çanakkale Boğazı’nda yaşandı. Yaz aylarında tatilcilerin, İstanbul başta olmak üzere Trakya’daki kentlerden, Kuzey Ege´deki turizm merkezlerine hareket etmesiyle birlikte, Çanakkale Boğazı’ndaki feribot iskelelerinde de yoğunluk artmaya başladı. Özellikle Çanakkale’nin Bozcaada ilçesi, Assos sahilleri ve Edremit Körfezi´ne gitmek isteyen tatilcilerin araçları, Çanakkale Boğazı’nın Asya yakasındaki Lapseki ve Avrupa yakasındaki Gelibolu, Eceabat ile Kilitbahir feribot iskelelerinde kilometrelerce kuyruk oluşmasına neden oldu. Yoğunluk nedeniyle feribot firmaları saatsiz olarak hizmet vermeye başladı.
KÖPRÜ YATIRIMI KUYRUĞU BİTİRECEK
Özellikle bayram dönemlerinde artan trafik nedeniyle yaşanan yoğunluğun azalması için ise 1915Çanakkale Köprüsü’nün devreye girmesi bekleniyor. Çanakkale Boğazı’nda Asya-Avrupa arasında araç geçişi Lapseki-Gelibolu ve Çanakkale-Eceabat feribotları ile sağlanırken, bayram dönemleri haricinde otomobiller için sadece saat başlarında, ağır vasıtalar için ise sadece 23.00-07.00 saatleri arasında seferler yapılıyor. Otomobiller için ortalama olarak 60 dakikalık, ağır vasıtalar için ise daha uzun bir seyahat süresi oluşuyor. Bu bekleme süreleri yoğun günlerde 3 ile 4 saat aralığını bile bulabiliyor.
Yılda 4 milyon araç feribotlarla Çanakkale Boğazı’nı geçerken, köprünün devreye girmesiyle birlikte araçların boğaz geçişleri hızlanacak. Rahatlayan ve kolaylaşan trafikle birlikte bölgeye olan ilgi de artacak, bu da bölge ekonomisine yansıyacak. Şu anda ulaşım olarak, kara, hava ve deniz yolu açısından oldukça zayıf bir konumda olan Çanakkale, köprü ve bağlantı yollarının devreye girmesiyle daha ulaşılabilir olacak. Vatandaşlar feribot kuyruklarını beklemeden istediği yere rahatça ulaşabilecek.
İLK SIRADA OTOBÜSLER YER ALIYOR
Uzmanların verdiği bilgiye göre Çanakkale’de uzunluğu 502 kilometreyi bulan devlet karayollarının 282 kilometresi Çanakkale Boğazı’nın her iki kıyısında yer alıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan 2019 Trafik ve Ulaşım Bilgileri verilerine göre, Çanakkale Boğazı çevresinde günlük ortalama araç yoğunluğunda otobüsler birinci, kamyonlar ve otomobiller ise ikinci sırada yer alıyor.
Otobüslerin yüzde 64 oranındaki hız ihlalleri feribot yakalama telaşına ilişkin ipuçları veriyor. Deniz ulaşımını sağlayan Gestaş’ın verilerine göre 2019 yılında 90 bin seferle taşınan araç sayısı 4,3 milyon.
BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ KENDİ TALEBİNİ YARATTI
İstanbul’da şimdiki adıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün yapımı öncesi, 1970 yılında dört araba vapuru hattında günde ortalama 13.400 araç taşınıyordu. İlk açıldığı yıl olan 1973’te, 29 Ekim’den yıl sonuna kadar 1 milyon 695 bin (günde 28.500) araç geçen köprüden, 1974 yılında 11 milyon 866 bin (günde 32.500), 1980 yılında 27 milyon 794 bin (günde 76.200) araç geçişi gerçekleşti. Son 20 yıldır ise Boğaziçi Köprüsünden her gün yaklaşık 200.000 araç geçiyor. 2022 yılı itibarıyla 1915Çanakkale Köprüsü’nün devreye girmesiyle de benzer şekilde Çanakkale Boğazı’ndan geçen araç sayılarında önemli düzeyde artış yaşanması bekleniyor.