Pazartesi sabahı Asya piyasaları karışık, fakat keyifsiz bir seyir izliyor. Çin Merkez Bankası PBoC faizleri değiştirmezken, Japonya’dan gelen çok zayıf Şubat öncü PMI verileri kadar yükselen ABD 10 ve 30 yıllık tahvil getirileri de kaygı yaratıyor. ABD dolarının bu sabah zayıf seyretmesi, Asya borsalarında sert satışları engelliyor. Dolar/TL ise 6.96-97 düzeyinde siftah yaptı, bugün açıklanacak kritik kapasite kullanım oranı ve Reeel Kesim Güven Endeksi gibi Şubat verileri takip edilecek.
Bu sabah Asya seansında ABD’nin tüm dünya için gösterge niteliğindeki 10 yıllık DİBS getirisi %1.38’e tırmanırken, uzmanlar yakında %1.5’un sınanmasını beklediklerini ifade ediyor. Velakin, ABD’de enflasyon ve enflasyon beklentileri yeni bir yükselişe geçmezse, 10 yıllık getirinin S&P500 rallisi için kritik bariyer olarak tanımlanan %1.75’e tırmanmasının zor olduğu konuşuluyor.
Sert esen global rüzgarlara karşın TL oldukça dirençli fakat Bloomberg.com’a göre, Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar’da (GOP, Ülkeler = GOÜ) tedirginlik başladı. “Surging U.S. Yields Loom Over Emerging Markets Beholden to Fed” başlıklı makalede yükselen ABD DİBS faizlerinin geçen hafta GOP rallisine çelme taktığı anlatıldı. Bu hafta Fed Başkanı Jay Powell’in yapacağı açıklamaların önemine vurgu yapıldı.
Geçen hafta GOÜ yerel para birimi cinsinden tahviller geçen Eylül’den bu yana en kötü haftayı yaşadı. Dolar cinsinden tahviller ise Ocak’tan bu yana en sert düşüşü sergilediler. Daha da kötüsü GOÜ FX ve hisse senetlerinde VIX benzeri korku götergesi olan zımni oynaklık 2021’in en hızlı yükselişine imza attı.
Rusya Merkez Bankası faiz indirimlerine son verme kararı alırken, bu hafta iki dev GOP Brezilya ve Meksika’nın enflasyon verileri yakından takip edilecek.
Global fonlar Fed’in çok uzun süre nerdeyse bedelsiz dolar likidite vereceği görüşü ile hala GOP’a para akıtıyor. Bu hafta Kongre’ye rutin para politikası gelişmeleri bilgilendirmesini yapacak Fed başkanı Jay Powell’ın açıklamaları çok yakından izlenecek. Powell’in ABD ekonomisinde hala çok zayıf çukurlar kaldığı ve mali-parasal desteğin aralıksız sürmesi yönündeki FOMC görüşünü tekrarlaması kesin. Fakat, ABD getiri eğrisinin eğiminin dikleşmesi (kısa ve uzun vadeli faizler arasındaki makasın açılması) Fed’i rahatsız ediyor mu, bu soruya vereceği cevap çok önemli.
Bloomberg’e konuşan Saxo Bank baş FX stratejisti John Hardy “ABD Hazinesi’nin borçlanması misliyle artacak. Fed faizlerin yükselmemesi için mecburen tahvil alımına devam edecek” dedi. Hardy’e göre, ABD DİBS faizlerinin yükselmesi riskli varlıkları olumsuz etkilemeyebilir. Ancak, reel faizin düşük seyretmesi önemli.
Öte yanda, Bloomberg’in yaptığı özgün araştırmaya göre, ABD tahvil getirisi 25 baz puan/ay veya daha fazla artarsa, GOP FX satış yiyor. Şubat’ta getiri şimdiden 27 baz puan arttı.
Petrolde görünüm de GOP’u yakından etkileyecek. Teksas’da soğuk dalgasının geride kalması ile Cuma WTI ve Brent hafif geriledi. Ham petrolde talep azalmasına karşın OPEC+ Rusya’nın bir sonraki toplantıda kota sınırlamalarını uzatmaları gerekecek.
Global fonların adeta zorla riskli ve egzotik lokasyon ve varlıklarda getiri aramaya zorlandığı dünyamızda, GOP’ta uzun soluklu satış dalgalarına inanmak kolay değil. Ancak, ABD faizleri, enerji ve gıda fiyatlarındaki yükselişe Dolar Endeksi de katılırsa, oyun planları bozulur. Dolar Endeksi bu sabah Asya’da 90 civarında hafif satıcılı seyrederken, vadelilerde dolar açık pozisyonlarının kapatıldığı gözlendi.
FÖŞ Denklemi: Güçlü Dolar + Yükselen Faiz = Finansal Kriz
JP Morgan: Bitcoin hisse senetlerinde düşüşe karşı güçlü koruma sağlamıyor
Yabancıların döviz girişi zayıf seyrederken, yurtiçi yerleşikler döviz alıyor
22:22 Canlı Yayın: Fitch’li TL Haftası | Dr. Artunç Kocabalkan – Devrim Akyıl