Dünya, tarih boyunca çok salgın gördü ama böylesi ilk defa yaşanıyor. Bir ülkedeki bir insandan çıkıp birkaç ayda bütün dünyaya sardı, ekonomileri sarstı, insanları eve kapattı, umutları azalttı, korkuları büyüttü. Zengin-fakir, yaşlı-genç, cahil-profesör ayrımı yapmadan yüz binlerce kişiyi canından etti. Ne zaman ve nasıl biteceğini bilmemek, aşı çalışmalarının işe yarayıp yaramayacağı tartışılırken, yeni dalgalarla başka şekillere bürünüp yeniden gelmeyeceğine dair hiçbir garanti yok. İşte tüm bu belirsizlikler ise koronavirüs korkusunun bütün korkuların üzerine çıktığını gösteriyor. Yeniden tırmanışa geçen koronavirüs vaka sayıları üzerine Barem tarafından yapılan araştırmada, her 5 kişiden 3’ünün; en büyük korkusunun koronavirüs olduğunu ortaya koydu. Bir başka deyişle toplumun yüzde 61’i kendisi ve aile bireylerinin testinin pozitif çıkmasından endişe ediyor. İkinci sırada deprem yer alıyor. Depremden korkanların oranı yüzde 41 gibi yüksek bir oranda olmaya devam ediyor. İşsiz kalmak ise toplumun yüzde 36’sının en büyük korkuları arasında 3. sırada yer alıyor.
¥ Koronavirüsten sonraki en büyük endişe kaynakları deprem, işsizlik, geçinememek, kadına şiddet, savaş, iklim felaketleri ve terör olarak sıralanıyor.
EN KÖTÜSÜ DE ÜMİT KAYBOLUYOR
Araştırmada ümidin de azaldığı ortaya çıktı. “Koronadan ne zaman kurtuluruz” sorusu karşısında dile getirilen tahminlerin ortalaması 25 ay. Görüşülen kişilerin en az yarısı “1 yıl içinde kurtuluruz” derken, diğer yarısı “1 yılı geçer” görüşünde. 1 yıldan kısa sürede biteceğini düşünenler sadece yüzde 17’de. Tabii 3 yıl sürer diyen de var.
İSTANBUL’DA DEPREM KORONAYI GEÇİYOR
Deprem, Türkiye genelinde yüzde 42 oranla ilk 3 endişe arasında. İstanbulluların yüzde 54’ü korona kaygısı taşırken, deprem korkusu olanlar yüzde 56’ya ulaşıyor. Deprem korkusu, esnafta yüzde 49, ev kadınları ile orta-alt gelir grubunda yüzde 48’e ulaşıyor. Çünkü koronadan korunmak mümkün, depremde ise çaresiziz.
İŞSİZLİK ENDİŞESİ GENÇLERİ VURUYOR
Görüşülen kişilerin yüzde 36’sı işini kaybetmek ya da iş bulamamaktan korkuyor. 18-34 yaş arası gençlerin yüzde 47’sin en büyük korkusu ise işsizlik. İşsizler, öğrenciler ve düşük gelirlilerin bu korkuyu taşıma oranı yüzde 50’ye kadar yükseliyor. Kişilerin yüzde 34’ü, geçinememeyi ilk 3 endişesi arasında sıralıyor.
ŞİDDET KADINI, TERÖR ERKEĞİ ÇOK KORKUTTU
Kadına şiddet, doğal olarak kadınları daha çok korkutuyor. Kadınların yüzde 45’i şiddet endişesi ile yaşıyor. Savaş ve terörden daha çok erkekler endişe ediyor. Yüksek gelir ve statü grubunda terör korkusu daha büyük. Kuraklık, sel, küresel ısınma gibi sonuçlara yol açacak iklim değişikliğinden endişe duyanların oranı ise sadece yüzde 22.
KADINLARDA ENDİŞE ÇOK DAHA BÜYÜK
Yapılan araştırma yaş grupları ve cinsiyete göre detaylandırıldığında da ilginç veriler ortaya çıkıyor. Toplumun genelinde yüzde 61 olan koranavirüs korkusu, kadınlarda yüzde 65’e kadar çıkıyor. Ev kadınlarında ise yüzde 69’luk orana ulaşıyor bu büyük korku. Orta gelir grubunun korkusu ise yüzde 67 gibi bir oranı buluyor.
Türkiye Gazetesi