Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen toplantı sonrası yaptığı açıklamada, deprem sonrası bölgede yapılan çalışmalara değindi. Kurum yaptığı açıklamada, depremin üzerinden 8 gün geçtiğini, bu süreçte aralıksız bir şekilde AFAD İl Müdürlüğünde koordinasyon toplantıları düzenlediklerini, istişarelerde bulunduklarını ve vatandaşın bu süreçten en hızlı şekilde çıkması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
TOKİ PROJELERİ 1 AY İÇERİSİNDE BAŞLIYOR
“PROJELERİMİZİ BİR YIL İÇERİSİNDE TESLİM EDECEĞİZ”
Kurum, projeler tamamlandığında İzmirlilerle mahalle toplantıları yapacaklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
“7 proje alanında enkazlar ve enkazların etrafındaki alanlarda riskli binalarda projeler hazırlıyoruz. Bu 7 proje alanında da vatandaşımızı detaylı bir şekilde bilgilendireceğiz. Bu alanlarda yerinde uygulama yapacağız. 2+1 yapacağız ve zemin + 5 katı geçmeyecek şekilde planlamalarımızı yapıyoruz. Diğer ağır hasarlı veya yerinde ‘2+1 istemiyorum ben rezerv alandan istiyorum’ diyen vatandaşlarımız için de şehir hastanemizin hemen arkasında yer alan şu an 1 milyon 300 bin metrekarelik alanda çalışıyoruz.
İZMİR’İN MİMARİSİNE ÖZGÜ PLANLAMA
Alanı büyütebilecek çalışmayı da Tarım ve Orman Bakanlığımız ve ilgili bakanlıklarımızla birlikte yürütüyoruz. Burası oldukça sağlam bir zemin, tüm İzmir’e manzara açısından hakim. Oldukça uygun bir yerleşim alanı içinde İzmir yerel değerlerini koruyacağımız, İzmir’in mimarisine özgü bir planlama yapıyoruz. Sosyal donatılarıyla, yeşil alanlarıyla, camisiyle, içindeki kültür merkezleri ile çok örnek bir şehircilik anlayışı ile projelerimizi yapıp orada da bir ay içerisinde projelerimize başlayıp bir yıl içerisinde de vatandaşlarımıza teslim ediyor olacağız.”
“HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ”
HASARLI BİNALAR YIKILACAK
Söz konusu çalışmada vatandaşın, ilçe belediyelerinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yer alacağını ifade eden Kurum, bakanlık olarak bu alanlarda verilebilecek her türlü teknik, maddi desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.
Sahada 7 bin 127 personelin 1007 araçla hizmet verdiğini, enkaz kaldırma ve hasar tespit çalışmalarının önümüzdeki hafta çarşamba günü neticeleneceğini bildiren Kurum, “Ağır hasarlı binalarımızın yıkım sürecini de Valiliğimiz koordinasyonunda bir ekibimizle yürütüyoruz. Oralarda da taşınma sürecini sağlıklı, güvenli şartlarda yaparak vatandaşımızı bu noktada taşınacağı alanlara götürmek ve binaların yıkım sürecini bu alanlarda başlatacak çalışmalar da yürütülmektedir.” diye konuştu.
HASARLI BİNA SAYILARINI PAYLAŞTI
Kurum, “Bayraklı’nın tamamını bugün, İzmir genelini de inşallah önümüzdeki hafta salı, çarşamba günü toparlıyor olacağız. Bugün itibarıyla 61 bin 735 binada 348 bin bağımsız bölümde hasar tespit çalışması tamamlanmıştır. Ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık toplam bina 309, bağımsız bölüm olarak da 4 bin 425 bağımsız bölüme ulaştı. 3 bin 152 az hasarlı, 372 de orta hasarlı binamız var. ” bilgisini paylaştı.
“ÇADIR KENTLERİMİZİ OLUŞTURUYORUZ”
Bakan Kurum, 31 yaralı vatandaşın hastanelerde tedavilerinin devam ettiğine işaret ederek, “Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Kovid salgınıyla ilgili bir mücadelemiz var. Çadır kentlerimizde kuracağımız konteyner kentimizde bu hassasiyetleri de gözeterek temizlik, maske, mesafe kurallarına uyarak çadır kentlerimizi oluşturuyoruz. Bu kapsamda, tüm ihtiyaçları da bu süreçte tek elden yöneterek buradaki ortamları daha steril hale getirecek adımları atıyoruz.” dedi.
Hasar tespitleri için sahada aktif çalışan 1572 uzmanın olduğunu bildiren Kurum, depremin en çok hissedildiği Bayraklı’daki 4 mahallede tespitleri tamamladıklarını söyledi.
“HASARLI BİNADA EĞİTİM OLMAYACAK”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, depremin ardından okullarda yapılan hasar tespitine ilişkin de şu bilgileri aktardı:
“Dün Milli Eğitim Bakanımız açıkladı. İzmir’de okullarımızda 1 hafta daha eğitim, öğretime ara verildi. Bu süreçte okullardaki hasar tespit çalışmalarını da yürütüyoruz. Şu ana kadar İzmir’de depremden etkilenen ilçelerimizde bulunan 857 okulda hasar tespit çalışması yapılmıştır. 5 okulumuz ağır, 18 okulumuzun da orta hasarlı olduğunun tespitini yaptık. Valimiz bu okullardaki taşınma süreçlerini başlatıyor. Bu okullardaki öğrencilerin de mahalledeki en yakın okula transferi şekliyle bu süreci yürütüyor olacağız. Vatandaşlarımız, velilerimiz müsterih olsunlar. Hasarlı hiçbir binada eğitim, öğretim yapılmayacaktır. Bu noktada hasar tespitlerimiz bu hafta içinde tamamlanıp taşınma sürecini de aynı şekilde Valiliğimiz koordinasyonunda yapmış olacağız.”
HASAR TESPİTLERİ İNTERNET ÜZERİNDEN ÖĞRENİLİYOR
Konak, Bornova, Seferihisar, Bayraklı ve Buca ilçelerindeki muhtarlıklarda kurdukları koordinasyon çadırlarında başvuru ve talepleri almaya devam ettiklerini belirten Kurum, “Bugüne kadar Bayraklı ve diğer ilçelerimizde aldığımız talep toplamı 3 bin 370, bu talepleri de hızlı bir şekilde karşılamaya gayret gösteriyoruz.” diye konuştu.
Hasar tespitleri vatandaşların, “hasartespit.csb.gov.tr” adresinden detaylı bir şekilde öğrenebileceklerini anımsatan Kurum, “Toplamda şu an için yerinde ve rezerv alanlarda 5 bin konutluk örnek bir şehircilik anlayışıyla projelerimizi yaptık ve bu noktada çalışmalarımız sürüyor. Tabii hasar tespitler çerçevesinde sayıya göre bu çalışmamızın miktarını artırabilecek arazimiz de mevcuttur.” ifadelerini kullandı.
“5 BİN ORTA HASARLI KONUTUMUZ VAR”
“5 bin civarında orta hasarlı konutumuz var. Ev sahiplerine 5 bin lira, kiracılara da 2 bin 500 lira taşınma ve kira yardımını bugün itibarıyla başlatmış durumdayız. Bu yardımlar için vatandaşlarımız İzmir Valiliği’mizle, internet sitemiz üzerinden hem binaların durumunu buradan öğrenebilirler hem de taşımaya ilişkin taleplerini ‘Ben kira yardımı almak istiyorum, ben konteyner kente gitmek istiyorum. Ben işte ev sahibiyim şu kadar taşıma yardımına veya bunun dışındaki ihtiyaçlarım var.’ bunların tamamına bu internet sitesi üzerinden başvurabilirler.”
“2 YIL ÖDEMESİZ İMKANI”
KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLUNACAK
Bunun da, proje altyapısı bedelleri dahil devletin, yüzde 50’ye varan bir katılım sağlayacağı bir çerçevede yürütüleceğine işaret eden Kurum, ağır hasarlı değil ama binası riskli olarak projeye dahil olan vatandaşların süreçlerinin de bakanlığa bağlı Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütüleceğini aktardı. Kurum, bu çerçevede de AFAD’dan hak sahibi olan vatandaşların yakın şartlarda, kira öder gibi kiranın da altında bir bedelle ev sahibi olabileceklerini belirtti. Bayraklı’da 1000, Bornova’da 312 konteynerlik çalışmaların AFAD tarafından hızlı bir şekilde yürütüldüğünü belirten Kurum, bunun için de 16 gün kaldığını dile getirdi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Duygu Yener