Kışa hazırlık binaların dışından başlıyor. Isı yalıtımı olmayan evler, kışın ısınma sorununa ve buna bağlı olarak da bütçeyi zorlayacak doğalgaz faturalarına maruz kalıyor.
Isı yalıtımı (bina mantolama) yaşadığınız binayı zorlu hava şartlarından korurken, ısı ve enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı olur. Isı yalıtımı sıcak veya soğuk havanın binaya girişini engellemek için yapılır. Gerektiği şekilde yapılan mantolama evlerin aylık ısınma maliyetinde yüzde 50’ye varan oranda tasarruf sağlar. Isı yalıtımı, enerji tasarrufu sağlamanın yanı sıra konutların ömrünü uzatarak çevre kirliliğini azaltır ve sağlıklı bir yaşam alanı oluşturur. Isı yalıtımı için binalara mantolama işlemi uygulanmaktadır.
İşte, binalara mantolama yaptırırken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar:
- Mantolama yapılacak binanın bulunduğu şehrin coğrafi koşulları ısı yalıtım ürünlerinin belirlenmesinde önemli rol oynar.
- Mantolama sırasında uygulama aşamaları oldukça önemlidir. Aşamalardan biri atlandığı takdirde mantolamanın yalıtım değeri azalmış olur. Fazla malzeme kullanılması ise maliyeti artıracaktır.
- Kaliteli bir ısı yalıtımı için uygulamayı yapacak kişilerin eğitimli personeller olmasına dikkat edilmeli ve firmanın yapmış olduğu önceki ısı yalıtımı uygulamaları görülmelidir.
- Dış yapı ısı yalıtım uygulamalarında kullanılan malzemelerin birbirleriyle uyum göstermesi gerekir.
- Seçilecek yalıtım malzemelerinin CE (Avrupa ürün standartlarına uygunluk) Belgesi’ne sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- Uygulama yapılmadan önce yüzeyde bulunan tozlu ve yağlı kısımlar temizlenmeli ve hasarlı kısımlar onarılmalıdır.
- Uygulamanın yapılacağı alanlar tamamen kurumuş olmalı, uygulama alanı işlem sırasında yağmur veya güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.
- Isı yalıtımı yaptırırken kullanılacak yalıtım levhasının kalınlığı büyük önem taşımaktadır. Çünkü yalıtım levhasının kalınlığı arttıkça enerji verimliliği de aynı oranda artmaktadır.
- Dış cephe mantolama ısı yalıtım levhasının beyaz, siyah veya gri renkte olmasına dikkat edilmelidir.
- Yalıtım levhasının yanı sıra yapıştırıcı, sıvı, file, fileli köşe, dübel gibi yardımcı malzemelerin standartlara uygunluğu kontrol edilmelidir.
- Sağlıklı ve kaliteli mantolama için işlem yapılacak duvar sıcaklığının 5-30 derece arasında olması gerekmektedir.
- Bina mantolaması dış cepheye yaptırılmalıdır. İçeriden yaptırılan ısı yalıtımı ile gereken verimin alınamayacağı unutulmamalıdır.
Türk Emlak Haber Ajansı