Cunda’da gezilecek yerler yüzyıllar öncesinden kalan Rum yapılarından oluşuyor. Bu yapılar güzel mimari keşif noktaları olduğu gibi turistlerin gezdiği müzeleri de oluşturuyor neredeyse. Sizlere bir günlük Cunda Adası gezi rehberini sunduk. Burada Cunda Adası nerede, nasıl gidilir gibi sorularınızı bulabileceğiniz gibi aynı zamanda Cunda Adasında gezilecek yerler, yenilecek meşhur lezzetleri de bulabileceksiniz. Cunda Adası plajlarını da eklediğimiz gezi rehberinde Cunda sokaklarını karış karış gezerek bu cennet köşesini keşfedeceksiniz.
CUNDA ADASI
Cunda Adası Alibey Adası’nın bir parçası. Buradan köprü ile ulaşım bulunuyor adaya. Hatta ilk boğaz köprüsünün de Cunda ile Alibey Adası arasında yapıldığını belirten bir tabela bulunuyor. Cunda Adası’nın kara ile bağlantısı da böylece sağlanmış oluyor. Herkesin karadan tercih ettiği yol burası. Aynı zamanda Ayvalık’tan kalkan teknelerle deniz yoluyla da adaya ulaşım sağlanabilir.
Cunda Adası göçmenlerin çoğunlukla yaşadığı bir köydü eskiden. Rumların bölgeyi terk etmesiyle Balkanlar’daki Türkler de buraya zorunlu olarak göç ettirildi. Göç eden Türkler tabi ki geldikleri yerin kültürünü de buraya taşıdı. Bu yüzden sokaklar eski taş sokaklardan oluştuğu gibi evler de taş ev olarak inşa edilmiş. Günümüzde taş evler sahipleri tarafından otele dönüştürülmüş. Küçük butik oteller olarak faaliyet gösteriyorlar.
CUNDA ADASI’NDA GEZİLECEK YERLER
Cunda Adası’nda gezilecek yerler de yukarıda belirtildiği gibi eski Rum evlerinin müzeye dönüştürüldüğü tarihi yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Güzel müze yerleri bulunduğu gibi en yüksek tepesinde de bir yel değirmeni bulunuyor. Çok güzel bir Cunda denizi manzarasını buradan görmek mümkün. Oturup çay içebileceğiniz yerler de var.
Tarihi Taş Binalar ve Camii
Cunda’da gezilecek yerler içerisinde çok güzel tarihi evler de bulunuyor. Yüzyıllar öncesinden günümüze gelen Despot’un Evi bunlardan birisi. Rum bir din adamı olan Despot kendisi için bu evi inşa ettirmiş. Daha sonra Osmanlı zamanında belediye sarayı olarak kullanılmış. Daha sonra ise yetimhane olarak hizmet vermiş. Günümüzde ise Despot’un Evi otel olarak kullanılıyor.
Adanın görünümünü ve karakterini oluşturan Rum tarzı binalar oluyor.
Hamidiye Camii
Cunda’nın merkezindeki cami adanın tek camisi. Minik ve bölgenin en önemli tarihi eserlerinden biri. Sade ve güzel bir mimariye sahip. Görebileceğiniz harika tarihi yapılardan biri.
Taş Kahve
Çok güzel bir Türk kahvesi içmek için tercih edebileceğiniz harika bir yer. Burada dibek taşında saatlerce dövülen kahveyi içebilirsiniz. Taş binanın sahipleri de Girit’ten gelmişler ve oradaki mesleklerini devam ettirmişler. Dibek taşını da Girit’ten getirmeyi ihmal etmemişler. Girit’teki işini mübadele zamanında buraya taşımayı başarmış. Buraya geldiğinde taş binayı satın alarak hayatına devam etmiş. Günümüzde ise üçüncü kuşak kahve işi devam ediyor. Kahvenin tadı ise dibekte saatlerce dövüldüğü için çok güzel. Cunda’da ne yenir ne içilir denildiğinde sahilde bulunan Taş Kahve mutlaka listede gösteriliyor.
Sevim Nejdet Kent Kitaplığı
Özel olarak yapılan kitaplık Cunda’nın en süt noktasına kurulmuş. Çok güzel bir konumda bulunuyor ve buradan tüm Cunda Adası’nı da görmek mümkün. Önünde de bir kafe bulunuyor. Kitaplığı gezip burada güzel bir çay kahve içebilirsiniz. Kitaplık eski bir kilise. Yanında ise yel değirmeni bulunuyor. Yel değirmeni kiliseye para getirmesi için yapılmış. Günümüzde ise sadece geziliyor ve turistlerin fotoğraf karelerini süslüyor. Sevim Nejdet Kent Kitaplığı içerisinde onlarca kitap bulunuyor.
Cunda Çarşısı
Cunda’dan hediyelik ürünler almak isteyen herkes mutlaka rengarenk çarşısına da uğruyor. Turistlerin mutlaka gezdiği Cunda çarşısı uzayıp giden dar ve ara sokaklarda tezgahlarını açmış kişilerin el emeği ürünlerinin satıldığı bir yer. Rengarenk ara sokaklarda bu tezgahlarda Cunda Adası’na dair her şeyi bulabilirsiniz. Mutlaka hediyelik eşya almak için bu güzel çarşıyı da gezmelisiniz. Cunda Adası’nda hediyelik eşya satılan renkli çarşı herkesin gözdesi olan bir yer.
Cunda Sahili
Cunda Adası’nda gezilecek en güzel yerlerden biri de bu güzel sahili oluyor. Yaz geldiğinde nüfusa yükselen Cunda’da tekneler kayıklar bu sahilde konumlanıyor. Herkes akşam serinliği geldiğinde yine burada gezerek serin akşamların tadını çıkartıyor. Cunda sahilinde siz de balıkçı kayıklarını görebilir büyük tekneleri izleyebilirsiniz. Ayrıca akşam gün batımını sabah gün doğumunu buradan izlemek ayrı bir deneyim.
CUNDA ADASI NEREDE?
Cunda Adası Balıkesir’in Alibey Adası ille bağlantısı olan minik bir yer. Ayvalık ilçesine bağlı. Denizi ise Ege’nin serin sularına sahip. Balıkesir Ayvalık’ta yer alan ada her yıl binlerce turist ağırlıyor.
CUNDA ADASI’NA NASIL GİDİLİR?
Cunda Adası’na gitmek için özel aracınızla feribot yolunu kullanarak Balıkesir’e oradan da Ayvalık istikametini takip ederek adaya ulaşabilirsiniz. Otobüs ile ulaşım sağlamak istediğinizde ise Ayvalık otogarda inecek buradan minibüslere binerek adaya ulaşım sağlayacaksınız. Hava yolu ile ulaşım sağlandığında ise hava limanından yarım saatte adaya ulaşmak mümkün.