Dünyada birçok şirket ve ülke, yenilenebilir enerjiye geçmek veya adapte olmak için çeşitli çalışmalar yürütüyor. Bu şirketlerden bir tanesi de dünyanın en büyük teknoloji firmalarından bir tanesi olan Google. Reuters’a röportaj veren bir Google yöneticisi, Google’ın 2030 yılına kadar veri merkezlerinin ve ofislerinin tamamen yenilenebilir enerjiden güç almasını hedefliyor.
Teknoloji devi, bu hedefini gerçekleştirmesi halinde kömür ve doğal gazı terk eden en büyük şirket olacak. Google CEO’su Sundar Pichai de bunu “zorlayıcı hedef” olarak nitelendiriyor. Şirketin koyduğu bu hedef, teknoloji devini normların ötesine geçmeye zorlayacak.
Google’ın yenilenebilir enerji hedefi
“Problem çok büyük, birçoğumuz yol ve çözüm gösterilmeye ihtiyaç duyuruyoruz” diyen Google CEO’su, “Biz, burada küçük bir oyuncu olsak da bir örnek teşkil edebiliriz” ifadelerini kullandı. Üstelik Google’ın bu konuda çeşitli çabaları da bulunuyor. Örneğin Google’ın geçtiğimiz çapta saatlik elektrik kullanımlarının %61’i rüzgâr, güneş ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı.
Tabii yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanma konusunda Google’ın tüm tesisleri benzerlik göstermiyor. Şirketin Oklahoma’daki veri merkezinin saatlik enerjisinin %96’sı karbonsuz kaynaklardan karşılanırken bu oran Singapur’daki tesisinde sadece %3’te kalıyor. Ancak şirket; gece için güneş enerjisi depolama, jeotermal kaynaklar ve güç tüketiminin daha iyi yönetimiyle aradaki farkı kapatabileceğini düşünüyor.
Dünya genelindeki veri merkezleri ve kampüslerini 7 gün 24 saat karbonsuz çalışacak bir hale getirme konusunda çok büyük lojistik zorluklar olduğunu söyleyen Pichai, bu noktaya 2030 yılına kadar gelecekleri konusunda kendilerine güvendiklerini de dile getirdi.
Yangınlar ve kuraklıklar gelecek
Microsoft ve Amazon gibi dev teknoloji şirketlerin de atmosfere saldıkları karbondan daha fazlasını ortadan kaldırmak gibi hedefleri olsa da hiçbiri karbon temelli enerjiyi kullanmayı bırakacaklarına dair halka açık bir hedef koymuş değil.
World Resources Institute araştırma grubu yöneticisi Jennifer Layke; Çin, Hindistan, Endonezya ve Vietnam gibi kirliliğin kritik noktada olduğu bölgelerde de bu konuda teşvik gerektiğini söyledi. Layke, karbondan vazgeçilmemesi halinde gelecekte yangınlar ve kuraklıklar sebebiyle acı çekeceğimizi söyledi.
Daha önce ağaç diken, rüzgâr enerjisi için büyük fonlamalar yapan Google’ın yeni hedefi bazı tedarikçilerin yakınlarına 5 gigawatt’lık yenilenebilir enerji getirmek, ağaç dikme faaliyetlerini fonlamak ve ortaklıklarını, 2030 yılına kadar yıllık 1 gigatonluk karbon salınımı kesmeleri konusunda zorlamak veya verilerini paylaşmak. Şirket, ayrıca personel seyahatleri gibi elektrik kullanımından bağımsız gerçekleşen karbon salınımını da azaltmaya devam edeceklerini dile getirdi.