İstanbul’da kamp yapılacak yerlerde gezintiye çıkıyoruz. Yoğun iş temposu, bitmeyen sınavlar, kalabalık, gürültü, hızlı geçen zaman, kirli hava… Bunları ardında bırakman o kadar da zor değil. Bir hafta sonunu ayarla, malzemeleri toparla ve kampa git. Nereye? “İstanbul’da yeşil alan mı var?” dediğini duyar gibiyiz. Ne istediğini biliyorsan İstanbul’da kamp yapılabilecek yer çok. Huzurlu göllerin, yemyeşil ağaçların ve neşeli cıvıltıların bir araya geldiği bu doğa harikası yerlerde pozitif enerjiyle dolmaya hazırlan!
İstanbul ve Çevresinde Kamp Yapılacak Yerlere Nasıl Gidilir?
Marmara Bölgesi’nde yer alan İstanbul, kamp yapılabilecek birçok alana aslında çok yakın. Aracın varsa oralara gitmek çok kolay; yoksa da biraz toplu taşıma, biraz da yürüyüşle doğanın tam kalbinde çadır kurabilirsin.
İstanbul ve çevresinde kamp yapılabilecek yerler listesi ile başlayalım. Doğa tutkunlarının hayatında en azından bir kere görmesi gereken bu yerler, kamp yapmanın heyecandan asla vazgeçemeyenlere özel.
Doğa ile Bütünleşmek: İstanbul Kamp Alanları
Kaynak
İstanbul kamp yerleri denilince akla ilk Şile gelir. Doğa ile iç içe mükemmel bir çadır tatili yapılabilecek yerlerden olan Şile, aynı zamanda ağaç evler bulunan kamp alanlarıyla da meşhur. Hacıllı Şelalesi gibi doğal güzellikleriyle meşhur Şile’yi, daha sonra ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.
Sahilde kamp keyfi yapmak isteyenler, Silivri’de bulunan Semizkum Mocamp İstanbul’a göz atabilir. Semizkum Mocamp, bungalovlardan çadır kurma alanlarına kadar birçok farklı alternatifle doğa tatili yapmak isteyenlere seçenekler sunuyor.
İstanbul ve çevresi kamp alanlarını mercek altına aldık. Keşfedecek çok yer, anlatılacak çok hikaye var. Başlıyoruz.
İstanbul ve Çevresinde Kamp Yapılabilecek En İyi 9 Yer
- Maşukiye
- Sapanca
- İğneada
- Kıyıköy
- Şile
- Ağva
- Polonezköy
- Kilyos
- Pürenli
Maşukiye Kamp Alanları, Kartepe-Kocaeli
İstanbul’dan araçla iki buçuk saatte gidebileceğin harika bir kamp alanı var: Maşukiye. “Maşukiye nerede?” diye merak ediyorsan söyleyelim: Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde yer alıyor. İstanbul’a yakın kamp alanları peşindeysen Maşukiye’ye git bir gör. İstanbul’dan kaçıp doğayla içe içe kalmak için mükemmel bir yer. Eşini, aileni, dostunu hatta düşmanını yanına al ve yemyeşil ormanlarla huzurlu göllerin tadını çıkar. Maşukiye’de ne gam kalır ne de keder…
Maşukiye, Kartepe Dağı’nın eteklerinde yer alıyor. İstanbul’a yaklaşık 135 km uzaklıktaki Maşukiye Mahallesi çevresinde yapılabilecek birçok doğa etkinliği var. “O çadır illa kurulacak!” diyorsan çevrede senin için birçok kamping firması hizmet vermekte. Konu kamp olunca Kuzu Yaylası bölgesinde çadırını kurabileceğin birçok yer var. Manzara da efsane: Ormanlarla kaplı sisli tepeler. Sıkıcı günlük hayata ara vermek için mükemmel bir bahane…
Maşukiye’de Konaklama
Amacımız kamp yapmak olduğu için çadır kurulacak yerlerden bahsedelim. Yukarıda söylediğimiz gibi Kuzu Yaylası, Maşukiye’de çadır kurmak isteyenlerin gitmesi gereken bölge. İlk kez kamp yapacaksan ve çadırda kalmanın sana göre bir şey olmadığını fark edersen çevredeki Maşukiye otelleri ve Maşukiye pansiyonlarında oda tutabilirsin. Yani Maşukiye’de kalacak yer çok.
Maşukiye’de Gezilecek Yerler
Günlük hayattan bıkkınlık geldiyse Maşukiye’nin doğası sana ilaç gibi gelecek. Burada o kadar çok yürüyüş rotası var ki bir hafta sonu asla yetmeyecek! Yaz aylarında Maşukiye doğası rengarenk ve capcanlı bir çehreye bürünür. İlkbaharın ortasından itibaren Maşukiye, çadır kurmaya elverişli alanlar sunar. Su kaynağı yanında ve kuş sesleri arasında huzurlu bir ortam arayanlar, Aygır Deresi etrafında gezinebilir. İstanbul’a yakın kamp yerlerinden Maşukiye, aynı zamanda kamp yapmak için tercih edilen diğer yerlerden Sapanca Gölü’ne oldukça yakın bir konumda. Kamp yaparken belirli bir yerde sabit kalmak istemiyorsan Kartepe’de kamp yapabileceğin başka yerler de var. Aracın varsa oraları keşfet ve doğanın içerisinde kaybolmanın heyecanını yaşa.
Maşukiye Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Maşukiye’de kahvaltı yapılacak harika yerler var. Yazıcılar Otel, çok çeşitli kahvaltılıklarla geniş ve doğal bir sofra isteyenler için ideal. Kahvaltı fiyatları, kalabalık gruplar için kişi başı hesaplanınca makul. Çadır kampı yaparken canın esaslı bir kahvaltı çekerse rotanı buraya çevirebilirsin.
- Maşukiye, tertemiz doğasıyla bilinen bir yer… Burada çok güzel kamp deneyimi yaşayabilirsin. Başkalarının da aynı güzelliğin tadını çıkarabilmesi için arkanda hiçbir çöp bırakma.
- Maşukiye hafta içinde daha tenha oluyor. Hafta sonunda İstanbul’dan kaçmak isteyenlerin sayısı daha çok ne de olsa.
Sapanca’da Kamp Alanları, Sakarya
Türkiye’de kamp yapılacak yerlerin en güzellerinden biri, hiç şüphesiz Sapanca! Mavinin tonlarının dans ettiği Sapanca Gölü, muhteşem manzaralar sunuyor. Sapanca Gölü’nde kamp yapmayı düşünüyorsan çevredeki çadır yerlerinden birini seçmek zor olacak. Neden? Çünkü Sapanca Gölü etrafında çadır yapılabilecek yerlerin hepsinin bir karakteristiği var. Örneğin Eşme Mahallesi… Etrafta bulunan esnaflardan ihtiyaçlarını giderebileceğin gibi kamp yapılacak yerler hakkında bilgi de alabilirsin.
Sapanca Gölü yakınlarında kamp yapılabilecek yerler, yayla bölgelerine dağılmış durumda. Bunlar arasında Soğucak Yaylası, Çiğdem Yaylası ve Karagöl Yaylası var.
Soğucak Yaylası
Kaynak
Sapanca’dan 17 km uzaklıkta bir cennet var: Soğucak Yaylası. 1100 m rakımıyla Soğucak Yaylası, bol oksijenli geniş kamp alanlarıyla amacı doğanın huzurunu bulmak olanlara hitap ediyor. Yakınlarda pek mağaza yok, o nedenle olası ihtiyaçları önceden almak önemli.
Çiğdem Yaylası
Kaynak
Türkiye’nin en güzel yaylalarından biri olarak görülen Çiğdem, aynı zamanda mükemmel bir kamp alanı. Çevrede gezilecek ormanlar, kıyısında keyif çatılacak su birikintileri ve çam ağaçlarıyla dolu manzaralar mevcut. Trekking yaparak doğa ile iç içe olmak ya da sadece çimlere uzanıp gökleri izlerken hayallere dalmak… Ayrıca temmuz ayında Çiğdem Yaylası’na kamp yapmaya gidersen yayla şenliklerine denk gelmen de olası.
Karagöl Yaylası
Kaynak
Çam, kayın, köknar ve meşe ağaçlarıyla boyanmış bir doğa manzarası… Karagöl Yaylası, yeşilin tüm tonlarını keşfedebileceğin bir yer. Karagöl Yaylası, dağlardaki kaynaklardan beslenen soğuk dereleriyle bahar ve yaz aylarının gözde kamp alanlarından. Ayrıca bu dönemler içerisinde burada birçok festival düzenleniyor. Şenlikli ortamları seviyorsan, doğanın coşkusuna bayılıyorsan ve biraz ruhunu dinlendirmek istiyorsan Karagöl Yaylası’nda kamp yapmayı yakın gelecekteki tatil planların arasına ekle.
Longoz Ormanlarında Bir Doğa Rüyası: İğneada, Kırklareli
İstanbul yakınlarında çadır kurulabilecek alanlardan İğneada, yaklaşık 230 km uzaklıkta. Üstelik oraya giderken yol boyunca mükemmel doğa manzaraları sana eşlik ediyor. İğneada’da kamp yapmayı düşünenler, çıkış tarihlerini iyi ayarlamalı. Malum, kimse büyük şehir trafiğine kalmak istemez…
İğneada’da kamp yapmak, adeta doğanın kalbine yapılmış bir macera gibi. Mükemmel bir plaj, gizemli mağaralar, yabanıl hayatın gözlemlenebileceği Longoz Ormanları, tertemiz hava, et ve balık tarifleriyle yeme içme mekanları… İğneada’da doğanın tadını çıkartırken ihtiyaç duyabileceğin birçok şeyi karşılayabilirsin. İğneada hakkında detaylı bilgilere geçiyoruz.
İğneada’ya Nasıl Gidilir?
İğneada, Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı bir belde. Buraya İstanbul üzerinden araçla gelmek, ideal şartlarda 3,5 saat sürüyor. İstanbul’a ulaşmanın en pratik yolu ise uçak seyahati. Uçak bileti için Pegasus tarifelerini buraya bırakıyoruz.
İğneada Longoz Ormanları Milli Tabiat Parkı
Longoz Ormanları, doğanın içerisinde çadır kurmayı düşünenler için ideal. Dişbudak ve kızılağaç gibi özel bitkilerin yanı sıra kara leylek ve balıkçıl gibi kuş türlerinin yaşadığı özel bir ekosistem olan Longoz Ormanları, tabiatın tadını çıkarmak için harika bir yer. Ormanda çadır kurmak ve doğa yürüyüşleri sana çekici geliyorsa Longoz Ormanlarında geçirdiğin anları asla unutmayacaksın.
İğneada’da Kamp Yapılacak Yerler
İğneada’da kamp yapılacak en güzel yeri arıyorsan doğada yaşayabilme deneyimine göre gidebileceğin birçok yer var. Tabiatın içerisinde, kendi yemeğini yaparak tam teşekküllü bir “survivor” modunda kamp yapacaksan Limanköy Bakırdere Koyu civarlarını düşünebilirsin. Burası merkezi yerlere oldukça uzak ve yabanıl hayatla çevrili. Öğünlerini dışarıdan halletmek ve insanlarla daha iç içe olmak istersen ücretli İğneada kamp alanlarında doğanın tadını çıkartırken istediğin hizmetleri satın alabilirsin. “İğneada’da nerede kamp yapılır?” diye merak ediyorsan konuyu biraz daha açalım. İğneada kamp yerlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
İğneada Mert Gölü Mesire Alanı
Mert Gölü yakınındaki kamp yerleri, tuvalet ve yeme içme erişim alanları sayesinde ilk kez kamp yapacaklar için ideal. Burası ücretsiz kamp yerlerini arayanlar için de uygun. Etrafta çoğunlukla aileler piknik yapıyor. Sahil, kamp alanına yakın. Ayrıca ilkbahar ve yaz döneminde çadır kampları kuruluyor. Yani doğada yalnız kalmak istiyorsan burayı es geçebilirsin.
Beğendik Köyü Plajı
Sahil kamp ikilisini birleştirmek için mükemmel bir nokta. Akşam çadır keyfi, sabah deniz sefası… Gel keyfim gel! Etrafta yeme içme ve tuvalet ihtiyaçlarını giderebileceğin küçük işletmeler de var.
Çapulcu Mehmet Dede’nin Kamp Yeri
Yol ve deniz kenarındaki konumuyla Çapulcu Mehmet Dede’nin Kamp Yeri, çadır kurarken hizmet bekleyenlere özel. Ateş yakmak yasak, çünkü yeme içme işlemlerini işletmeden karşılayabiliyorsun. Tabii ücretli.
Limanköy Bakırdere Koyu
Sosyal medya gibi platformlardan uzak, doğa ile içe içe, tamamen yalnız başlına kalacağın bir yer arıyorsan Limanköy Bakırdere Koyu sana çok iyi gelecek. Burası gizli bir hazine, fakat ulaşım sıkıntılı ve olanaklar kısıtlı. Burada tamamen “survivor” modunda olacaksın yani. Buraya gitmeyi düşünüyorsan çantanda yeterince içecek ve su olmalı. Ayrıca doğa karşısında kondisyonun da yüksek olsun!