Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz “Türkiye’de genelde taşınmazların değeri belediye rayicinin biraz üzerinde, gerçek değerinin ise altında gösterilerek satılıyor. Bu hep tehlikeli bir satıştır. İki tehlikesi vardır. Birincisi, Maliye bu şekilde yapılan satışların peşine düşüyor; hem aradaki fark kadar harcı alıyor hem de ceza kesiyor. İkincisi, satıcının üçüncü kişilere veya bankalara borcu var ise ve siz tapuyu çok düşük bedelle satın alırsanız bu satış ‘muvazaalı’ diye iptal olabiliyor. Türkiye’de değerlenme sistemi getirildi ama ertelendi. Yürürlüğe girene kadar ‘Harçtan kurtarıyorum’ diyerek, ‘20 bin yerine 3-5 bin lira ödeyeyim’ diyerek, evinizi riski atmayın” uyarısında bulundu.
MUVAAZALI İŞLEM / SATIŞ NEDİR?
Muvaazalı işlem ya da satış kelime anlamı ile gizli anlaşma anlamına gelir. Üçüncü kişilerin tarafları kandırmak adına resmi bir işlemi gerçeklere uyuşmayan şekilde yapılması anlamında kullanılmaktadır. Yani resmi işlemlerde tarafların kendi aralarında yapmış oldukları hileli satışları içermektedir.
MALİYE BAKANLIĞI TAPU HARÇLARI İÇİN TAKİPTE!
Maliye Bakanlığı tapu harcı gelirlerinde yaşanan kaçağı engellemek adına konut kredisi ile alınan evlerin tapu işlemlerini ve banka kayıtlarını tek tek incelemekte olup bankadan yüksek konut kredisi çekilmesine rağmen tapuda rayiç bedel üzerinden daha düşük bir rakamla satışı gösterilen konutları tespit etmektedir.