Yasaya göre, ev hanımları, hiç geliri olmayanlar, emekli maaşıyla geçinenler, engelliler, işsizler, gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri vergi ödemiyor. Tabi bunun da bazı şartları var.
Emlak Vergisi’nden muaf olabilmek için brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek bir konutunuzun olması gerekiyor.
Vergi muafiyetten faydalanmak için mutlaka belediyeye başvurup ‘vergi muafiyeti formu doldurup’ başvuru yapmak şart.
Eğer ödediyseniz 5 yıla dönük geri de alabilirsiniz.
EVİNİ KİRAYA VEREN EMEKLİ
Sıfır oranlı Emlak Vergisi için evde bizzat oturmak gerekmiyor.
Emekli maaşı dışında başka bir geliri olmayanın sahip olduğu meskeni kiraya verip kendisi de kirada oturması durumunda hiç vergi ödemiyor.
Ama emekli veya işsizler, kendine ait tek evini kiraya verip eşine, oğluna ya da kızına ait evde oturuyorsa muafiyetten yararlanamaz.
40 BİN LİRA SINIRI
Vergiden muaf olan kişilerin bankada, birikimi ya da ikramiyesi nedeniyle faiz geliri varsa vergi ödüyor.
Bu kişiler, 2019’da 40 bin lirayı aşan mevduat faizi, repo, döviz hesabı faizi, fon payı geliri gibi geliri varsa 2020’de sıfır oranlı Emlak Vergisi’nden yararlanamıyor.
Evi dışında gayrimenkulü örneğin; arsası olan da vergi ödüyor.
YENİ BİNALAR İÇİN EMLAK VERGİS ÖDER Mİ?
Yeni bina veya apartman dairelerinin vergi değerinin dörtte biri (yüzde 25’i), inşalarının sona erdiği yılı takip eden yıldan itibaren, 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılıyor. Örneğin 200 liraya ödenecekse bu 150 liraya düşüyor.
YENİ EMEKLİ OLANLAR EMLAK VERGİS ÖDER Mİ?
2020’de emekli olanlar, bu yılın Emlak Vergisi’ni ödeyecek. Gerekli koşulları taşıyıp da belediyelere bildirimde bulunanlar emekli olduğu tarihi izleyen yıldan (2021) itibaren sahip olduğu tek konut nedeniyle vergi ödemeyecek.
2019’de emekli olanlar ise bu yıldan itibaren vergi ödemeyecek.
GERİYE DÖNÜK 5 YIL İADE HAKKI
Muaf olduğu halde yanlışlıkla ya da bilmeden Emlak Vergisi ödeyenler, yersiz ödemenin iadesi için belediyelere itiraz ederek geriye dönük 5 yıllık Emlak Vergisi’ni isteyebilir.
Bunun için belediyenin emlak birimine, ‘Vergi Usul Kanunu Madde 120/2’yi dayanak göstererek ‘düzeltme dilekçesi’ verilmesi yeterli oluyor.
EMLAK VERGİSİ SORU CEVAP
Kimler emlak vergisi ödemiyor?
Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.
Her konut için geçerli mi?
Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor.
Engelli emekli çalışsa da vergi ödemiyor.
Aynı ev iki kişiye aitse kim vergi ödüyor?
200 metrekarelik evde emeklinin ya da diğer hak sahiplerinin hissesi varsa, hisse oranları kadar vergiden muaf tutuluyorlar.
Yurt dışından emekli olanlar vergi ödüyor mu?
Vergi istisnasından sadece Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar faydalanabiliyor. Yurt dışından emekli olanlar emlak vergisi ödemek zorunda.
Konutta oturma şartı var mı?
Hayır. Bu evde oturmanız ya da kiraya vermiş olmanız hakkınızı kaybettirmiyor. Bu evde oturmayıp başka yerde kirada oturuyorsanız da emlak vergisi ödemiyorsunuz.
Ancak kira gelir vergisi alınıyor.
Dul maaşı alanlar vergi öder mi?
Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisi ödemiyor.
Müracaat etmek gerekiyor mu?
Hak sahiplerinin meskenin bağlı bulunduğu belediyeye dilekçeyle müracaat etmeleri gerekiyor.
Bugüne kadar ödenen vergiler ne olacak?
Evet, 5 yıllık geriye doğru zaman aşımı süresi içinde ödediğiniz fazla vergileri geri alabilirsiniz. Bunun için o dönemlerde de şartları taşıdığınızı gösterir belgelerle belediyeye müracaat etmelisiniz.
Arsası olan emekliler ne yapacak?
Hayır, vergi istisnası sadece konutlar için geçerli. İş yeri olanlar yararlanamıyor.
Kat irtifaklı tapu sahipleri için durum değişir mi?
Kat irtifakı tapusu olanlar da diğer şartları yerine getirmişlerse emlak vergisi ödemez.
Hem kendisinin hem eşinin evi olan emekli vergi öder mi?
Hayır ödemez. Bu haktan yararlanacak emeklinin üzerinde sadece bir konutun olması gerekiyor.
Yeni emekli olanlar da yararlanabilir mi?
Yıl içinde emekli olup maaş almaya başlayanlar diğer şartları taşıyorlarsa bir sonraki yıl için müracaat ederek vergi ödemeyecek.