AFAD’ın sosyal medya hesabından İstanbul’da meydana gelen depremlere ilişkin, “Basın Bilgilendirme Notu” başlığıyla açıklamada bulunuldu.
Dün saat 12.49’da Silivri açıklarında-Marmara Denizi’nde 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiği, dış merkezinden 300 kilometre yarıçaplı alandaki illerde hafif şiddette hissedildiği belirtildi.
Depremin dış merkezinin en yakın yerleşim yeri Silivri’ye yaklaşık 24 kilometre mesafede olduğu, İstanbul’un güney kıyılarındaki yerleşimlerin 5 şiddetine karşılık gelen düşük ivmelerle sarsıldığı kaydedildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Uzun süredir devam eden risk azaltma çalışmalarının da katkısıyla deprem, yapısal bir hasara neden olmamış ve can kaybı yaşanmamıştır. Ana şoktan sonra şu ana kadar toplam 291 artçı sarsıntı kaydedilmiştir. 3,9 ve altı büyüklükteki artçı sarsıntıların toplamı 283 olup bunların çoğunluğu 3’ün altındadır. 4 ve üzeri büyüklükteki artçı sayısı ise 8’dir.
Son 28 saat içinde artçı sarsıntıların dağılımı dörder saatlik aralıklarla incelendiğinde, son 16 saat içinde azalma eğiliminde olduğu görülmektedir. Artçı sarsıntıların azalarak önümüzdeki birkaç hafta içinde sona ermesi beklenmektedir. 23 Nisan 2025 tarihinde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin açığa çıkardığı enerji, 30 kiloton TNT’nin üzerinde olup 26 Eylül 2019 tarihinde aynı bölgede meydana gelen 5,8’lik depremin yaklaşık 4 katına karşılık gelmektedir.”
“83 bina az hasarlı olarak tespit edildi”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum İstanbul’daki depremde toplamda 83 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Kurum, “Şu ana kadar İstanbul, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ ve Yalova’daki vatandaşlarımızdan toplamda 1756 hasar ihbarı aldık. İstanbul’daki ihbarların yaklaşık yüzde 80’i Avrupa, yüzde 20’si Anadolu Yakası’nda toplanıyor. En çok ihbar gelen ilçelerimizden ilk üçü; Avcılar, Esenler ve Bahçelievler. Bu ilçelerimizden diğer ilçelere nazaran daha fazla yoğun talep geldi. Oradaki kaymakamlarımız, afet koordinasyon ilçe müdürlüklerimizle irtibat halinde süreci yürütüyoruz. Bu ihbarların 1467’sinde bu deprem nedeniyle herhangi bir yapı hasarı oluşmadığını gördük. Bugüne kadar gelen talepler doğrultusunda toplamda 83 binamızın az hasarlı olduğunu tespit ettik.” ifadesini kullandı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise, İstanbul’da meydana gelen depremin ardından son 12 saatlik dilimde 4’ün üzerinde artçı sarsıntı yaşanmadığını belirterek, ”Özellikle son 16 saat değerlendirildiğinde, artçı sarsıntıların net bir biçimde azalma eğiliminde olduğu görülmektedir.” dedi.