İnşaat malzemesi sanayisi 2023’te 29 milyar milyar ihracat yaptı
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “İnşaat malzemesi sanayisi Türkiye’nin en büyük üçüncü ihracatçısı ve 2023 yılı ile 29 milyar dolarlık ihracatımız var.” dedi.
Türkiye İMSAD’ın basın toplantısında, yapı kimyasalları sektöründeki sınırı aşmamak amacıyla İnşaat Malzemeleri Kalite Takip Sistemi (İMKTS) kamuoyuna duyuruldu.
Küçükoğlu, burada yaptığı konuşmada, inşaat malzemesi sanayisinin, Türkiye’nin en büyük üçüncü ihracatçısı olduğunu ve 2023 yılı ile 29 milyar ihracata imza attığını kaydetti.
200 ülkede ihracat ihracata geçiş yapan Küçükoğlu, “Dolayısıyla Türkiye’nin cari karlarına sağladığı olumlu etki ile inşaat malzemesi sanayisi, ekonomiye sağlanan farklı katkılarla da dağıtın bölgesel olarak kritik öneme sahip.” diye konuştu.
Küçükoğlu, Türkiye İMSAD’ın 14 yapı kimyasalları üreticisi firmayla sağlanan protokol ile İMKTS çalışmalarını sürdürdüğünü, sistem kapsamında yapı kimyasalları sektöründeki bilgilerin test edildiğini dile getirdi.
Söz konusu çalışmanın, Türkiye’de bir pazarlama potansiyelinin kendini düzenlemenin tek örneği olan dikkati çeken Küçükoğlu, “Sektörümüze yaptığımız yatırım, kaliteyi artıracak, yeni çalışmalarını artıracak, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayan, ayrıca uluslararası filolarda bağımsız politik tutuma sahip olma altyapısı sunmaktadır. ” dedi.
Küçükoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“İnşaat malzemeleri sanayisi ve inşaat sanayisi, Türkiye için kritik öneme sahip. ilk, nüfus artışı ve kentleşme ihtiyacı. beyanlarına göre şu anda 6 milyonluk konutun ülke çapında dönüşmesi gerekiyor, yaklaşık 20 milyon nüfus, burada barınıyor. Üçüncüsü, deprem bölgesi ihtiyaçlarımızda büyük tahribat var ve uzun yıllar devam edecek bir dönüşüm Dördüncüsü, küresel iklim değişikliği ve buna bağlı ihtiyaçlara uyumlu yeni. Konut üretimi ve bu mücadeledeki konut enerjimizin verimli konutlara dönüşmesi de temel faktör. Bildiğimiz gibi devam ediyor ve önemli sorunlardan biri cari açığımız.”
“Cari açığımızı oluşturan en önemli gelişmelerin başında ithalatımız geliyor.” diyen Küçükoğlu, şunları kaydetti:
“Enerji ithalatını azaltabilmek amacıyla en büyük enerji tüketim alanı olan konutlarda enerji istikrarını sağlayabilmek milli bir politikamız. Bu açıdan inşaat malzemeleri sanayisini çok önemli yere ortaya koyuyoruz. Beşincisi de Türkiye’nin sürekli olarak çağdaşlaşma sürecinde bu gelişmenin uygun olarak yenilenmesi. İnşaat malzemelerinin yıllık ekonomik olarak mevcut olması bağlı olarak yüzde 40’ı ile 50’si arası, mevcut inşaatların kişiselinde kullanılıyor.”
Yapı kimya sanayi inşaat malzemeleri sanayiinin kritik rol oynayan ve ortalamanın üzerinde büyüme hızı bir sektöre ve gelecek dönemde de çok daha hızlı büyümeyi finanse ettiklerini söyleyen Küçükoğlu, “Dolayısıyla sektörümüzün büyümesine çok büyük önem gösteriyoruz ve İMKTS’ye destek veren çok sayıdaki kuruluş içinde büyük pazar payıyla bölümü yönlendirmeye sahip.” şeklinde konuştu.
İnşaat Malzemeleri Kalite Takip Sistemi’nin (İMKTS) önemine değinen Küçükoğlu, boyutları şu şekilde özetledi:
“Gelecek dönemde bu pazarın daha hızlı bir şekilde büyüme büyümesi. Bunun için üretilen özellikler hem iç pazar hem de ihracat pazarları için gerekli niteliklere uygun olmalıdır. Ayrıca, doğru belgelendirme büyümekle desteklenmeli ve beyan edilen nitelikler ürünlerde gerçekten yer almalı. Bu esas, halkımızın ve Bu alanda önemli gelişmeler yaşanmakta ve bu gelişmeleri yönlendirmeyi hedefliyoruz.Güven esasına dayalı sektörlerimizi büyütmek ve büyük çabalarımızdan biri. çalışıyoruz.”
Türkiye İMSAD tarafından yönetilen İnşaat Malzemeleri Kalite Takip Sistemi protokolünün imzaları; Aragonit, Ardex, Bostik, Baumit, Entegre Harç, Fixa, FoxBau, Kalekim, Koramic,
Mapei, Myfix Yapı Kimyasalları, Betek, Saint Gobain Weber ve Sika gruptan oluşuyor.