Kira fiyatlarını ödemekte güçlük çeken öğrenci ve veliler, gözlerini öğrenci yurtlarına çevirdi; ancak İstanbul’da öğrenci yurt fiyatları da uçtu. İstanbul’daki öğrenci yurtlarını arayarak yıllık ortalama fiyatları öğrendik. Özel yurtların fiyatları 400 bin TL’yi geçiyor, vakıf yurtlarının yıllık fiyatı ise 60 bin TL’ye kadar çıkıyor.
İstanbul’da öğrenci yurtlarının yıllık ücretleri, dudak uçuklatan seviyelere çıktı. Karar Gazetesi’nin yaptığı araştırmaya göre, İstanbul’daki bazı özel yurtların yıllık fiyatları 400 bin TL’yi aşarken, vakıf yurtlarının yıllık ücretleri ise 60 bin TL civarında seyrediyor. Bu rakamlar, pek çok öğrenci ve veli için erişilemez durumda.
Barınma krizinin bir diğer boyutu ise kiralık evler. İstanbul’da kiralar o kadar yükseldi ki, öğrenci ve veliler ev kiralamayı düşünmek yerine, yurt arayışına yönelmek zorunda kalıyor. İstanbul’un merkezi bölgelerinde ortalama bir dairenin kirası, öğrencilerin bütçesini fazlasıyla zorluyor.
KYK yurtlarının kontenjanlarının yetersiz olması ve özel yurtların yüksek fiyatları, öğrencilerin barınma sorununu daha da derinleştiriyor.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte binlerce öğrenci kazandıkları okullara gidebilmek için yurt ve ev aramaya başladı. 2024 YKS sonuçlarına göre yerleştirme puanı hesaplanan 2 milyon 755 bin 301 adaydan 1 milyon 670 bin 205 aday tercihte bulundu ve toplam 987 bin 388 aday üniversite okumaya hak kazandı.
Kadıköy ve Beşiktaş gibi merkezi konumlardaki kız öğrenci yurtlarının yıllık fiyatları 400 bin TL’yi aşıyor.
Daha az merkezi Sultanbeyli, Ümraniye, Sancaktepe, Bağcılar gibi ilçelerde ise yurt fiyatları ortalama 350 bin TL. Çoğu yurtta kahvaltı ve akşam yemeği bu ücretlere dahil olsa da, fiyatlar hala birçok öğrenci için erişilemez durumda.
TÜGVA, Diyanet Vakfı ve Ensar Vakfı gibi vakıf yurtlarında ise yıllık fiyatlar 60 bin TL ile 70 bin TL arasında değişiyor. Tıpkı özel yurtlarda olduğu gibi vakıf yurtlarında da kahvaltı ve akşam yemekleri bu fiyatlara dahil ediliyor. Ancak bu yurtlar kontenjan açısından sınırlı olduğu için, talebi karşılamakta yetersiz kalabiliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yurt fiyatları 2024 yılı için aylık 1300 TL olarak belirlendi. Ancak İBB yurtlarının da kapasitesi ve sayısı az. Bu yıl, 14 İBB öğrenci yurdu hizmet verecek.
DEVA Partili Mehmet Emin Ekmen, yurt fiyatlarında tavan fiyatının belirlenmesi gerektiğini savundu. Ekmen, özel yurtların ve vakıf üniversitelerinin giriş yılı fiyatlarının denetim altına alınması gerektiğini belirterek, “Bu, serbest piyasa diyemeyiz. İlk giriş yılından sonraki ücret artışlarının kesinlikle bir tavan fiyata bağlanması lazım” dedi.
“Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtları yetersiz. Özel yurtların ve vakıf üniversitelerinin, bana göre, biraz tartışmalı olsa da, giriş yılı fiyatlarının da bir denetime tabi olması gerekir. Bu, serbest piyasadır diyemeyiz. Rekabete açıktır diyemeyiz, çünkü sonuçta eğitim söz konusu. İlk giriş yılından sonraki ücret artışlarının kesinlikle bir tavan fiyata bağlanması lazım.”
KARAR’a konuşan CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, hükümetin öğrencilere yeterli ve uygun fiyatlı barınma imkânı sunmadığını ve CHP’li belediyelerin yurtların daha çok tercih edildiğini vurguladı. Salıcı, bu yurtların örnek alınması ve daha iyi barınma imkanlarının sunulması gerektiği anlattı:
“Enes Kara’nın ahını unutmak mümkün değil. Öğrencilerin barınma sorununu sosyal devlet adabıyla ve kamucu bir yaklaşımla çözmemiz gerekirken iktidar öğrencileri birtakım vakıflara, tarikatlara mahkum ediyor. İktidar, kaliteli, konforlu ve ucuz KYK yurtları yapmayı özellikle tercih etmiyor. Bu piyasanın böyle oluşmasında bilinçli bir tavırla karşı karşıyayız. Yani hem ailelerin ekonomik gücünü kırıyorlar hem de gençlerin fikri özgürlüklerine göz koyuyorlar. Aileler çocuklarını CHP’li belediyelerin yurtlarına yerleştirmek istiyorlar. Buna dair yoğun talep alıyoruz. İktidarın KYK yurtlarında bizi örnek alarak güvenli ve konforlu barınma olanağı sunması gerekiyor.”
KARAR Gazetesi, geçtiğimiz hafta 2015-2023 arasında 3 milyon üniversite öğrencisinin eğitim hayatını bıraktığını gündeme getirmişti.
Sema KIZILARSLAN
karar.com