International SOS’un paylaştığı 2020 yılı seyahat risk haritasına göre, seyahat etmek için en güvenilir ülkeler genelde kuzey yarım kürede yer alırken, Somali, Libya, Güney Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti dünyanın en riskli ülkeleri oldu.
Seyahat Riski Haritası’na göre hepsi Afrika’da yer alan Somali, Libya, Güney Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti dünyanın en riskli ülkeleri.
Norveç, Finlandiya, İzlanda, İsviçre, Danimarka, Lüksemburg, Slovenya, Svalbard ve Andorra ise en yüksek güvenlik notuna sahip ülkeler.
Uzmanların hazırladığı bu harita, ülkelerin güvenliliğini üç farkı kritere göre sıralıyor: sağlık, yol emniyeti ve güvenlik.
Sağlık ve güvenlik kategorisinde ülkeler 5 puan üzerinden değerlendirilirken, yol emniyeti kriteri ise 100 bin kişideki ölüm oranına bakılarak 4 seçenek ile değerlendiriliyor.
International SOS, seyahatte sağlık riski derecelendirmesini birçok sağlık riskini ölçerek belirledi: çevresel faktörler, bulaşıcı hastalıklar, tıbbi tahliye verileri, acil sağlık hizmeti standardı, trafik kazası verileri, ayakta ve yatan hastalara tıbbi bakım, kaliteli ecza malzemelerine erişim ve dil, kültür veya yönetim engelleri.
Bunların yanı sıra ülkelerin içinde bulunduğu siyasal şiddet, toplumsal huzursuzluk, şiddet suçu ve basit suçlar da göz önüne alınıyor.
Ulaşım altyapısının güvenliği içinse, işçi-işveren ilişkilerinin durumu, acil servisin etkililiği, güvenlik hizmetlerinin yeterliliği ve ülkenin doğal afetlere karşı hassaslığı gibi faktörler de derecelendirmede rol oynuyor.
Güvenlik riski en yüksek ülkeler
- Libya
- Somali
- Güney Sudan
- Orta Afrika Cumhuriyeti
- Mali
- Suriye
- Irak
- Yemen
- Afganistan
Güvenlik riski en düşük ülkeler
- İzlanda
- Norveç
- Finlandiya
- Danimarka
- İsviçre
- Lüksemburg
- Slovenya
- Andorra
- Svalbard
- Grönland