14. TÜRKİYE ENERJİ ZİRVESİ İKİNCİ GÜNÜ “ENERJİ PİYASALARININ GELECEĞİ” İLE BAŞLADI
Türkiye enerji endüstrisinin “En Büyük Aile Buluşması” olarak gelenekselleşen 14. Türkiye Enerji Zirvesi’nde ikinci gün başladı. İlk gün yoğun ilgiyle izlenen oturumların ardından zirvenin ikinci gününe, Samer Mosis’in özel sunumuyla start verildi. Zirvede enerji sektörünün geleceği derinlemesine tartışılmaya devam ediyor.
Enerji Fuarcılık tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi, her sene olduğu gibi enerji sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiriyor. Zirvenin ikinci günü ise Energy Aspects Piyasa Temel Analizler Birimi Başkanı Samer Mosis’in özel sunumuyla başladı. Mosis, Enerji Piyasalarının Geleceği: Hükümet Müdahaleleri Devri başlığıyla yaptığı sunumda enerji piyasalarında önümüzdeki yıllarda karşılaşılabilecek gelişmelerle ilgili öngörülerini iletti. Önceki yıllarda Amerikan Hükümeti içerisinde de birçok rolde çalışmış olan Mosis, hükümet politikalarının enerji piyasaları üzerinde giderek artan etkisi üzerine konuştu.
Türkiye ve global enerji piyasalarının her açıdan ele alındığı zirvenin ikinci günündeki ilk oturumlar ise doğal gaz, yeşil enerji piyasaları ve güneş enerjisi üzerine yapıldı. Oturumlarda sivil toplum örgütlerinin yanı sıra kamu ve özel sektör temsilcileri yer alarak enerji gündemini masaya yatırdı.
Yeşil Enerji Piyasaları ve Türkiye
Akenerji Finansman ve Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Özge Özen Aksoy moderatörlüğünde gerçekleştirilen Yeşil Enerji Piyasaları oturumunda, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Karbon Fiyatlandırma Dairesi Başkanı Eyüp Kaan Moralı, Sıfır Emisyon Ticaret Birliği (ZETA) Türkiye Temsilcisi Kutalmış Ersoy ve Enerji Ticareti Derneği (ETD) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Özcan Caner panelist olarak yer aldı. Oturumda yeşil enerji piyasalarının anlaşılması için Kyoto ve Paris anlaşmalarının önemine dikkat çekildi. Panelistler, yüksek emisyon seviyeleriyle dikkat çeken ülkelerde de yeşil enerji piyasaların yükseldiğini ve yatırımların arttığını belirtti. Yatırım potansiyeli yüksek bir ülke olarak Türkiye’nin de yeşil enerji konusundaki avantaj ve dezavantajları da oturumda masaya yatırıldı.
“Enerji dönüşümü için veri analizi ve yapay zeka kritik önem taşıyor.”
Birçok uluslararası katılımcının da yer aldığı zirvenin ikinci gününde Avrupa’daki enerji dönüşümü de tartışıldı. Montel Foreks Direktörü Nazlı Naseh’in moderatörlüğünde, ENEX Group CEO’su Alexandros Papageorgiou, Independent Bulgarian Energy Exchange (IBEX) CEO’su Konstantin Konstantinov ve Pure Energy CEO’su Magne Borgund’un panelist olarak katıldığı “Avrupa’da Enerji Dönüşümü ve Piyasa Gelişmeleri oturumunda, özellikle Orta Avrupa ve Balkanlardaki enerji dönüşümü ve enerji piyasalarının mevcut durumu ile geleceği üzerine konuşuldu. Panelistler AB ülkelerindeki ve ABD’deki seçimleri göz önünde bulundurarak güncel trendin yükseldiğini belirtirken, enerji dönüşümü için Avrupa pazarı entegrasyonunun kritik olduğunu belirtti. Avrupa’nın kendi ayakları üzerinde duran, kuvvetli bir bölge olabilmesi için bu entegrasyonun altı çizilirken, depolama konusundaki gelişmelerin ve yapay zeka yardımıyla gerçekleştirilecek data analizinin rekabet ve enerji dönüşümü için olmazsa olmaz olduğu ifade edildi.
14. Türkiye Enerji Zirvesi’nde ilk gün büyük ilgiyle izlendi
Zirvenin ilk günü de enerji sektörü paydaşları tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Zirve Başkanı Mustafa Akıncı’nın yanı sıra T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın yanı sıra Petrol Ofisi Grubu CEO’su Mehmet Abbasoğlu, Safi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi, TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz konuşmalarıyla açılışta yer aldı.
Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan: “Türkiye, Avrupa’da 5. Sırada.”
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, 14. Türkiye Enerji Zirvesi açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin elektrik, doğalgaz, petrol gibi alanlarda Türkiye’nin gelişimini ortaya koyarken, altyapı çalışmalarının da son hızla devam ettiğini belirtti.
Türkiye’nin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücü ile Avrupa’da 5., dünyada ise 11. sırada olduğunu ifade eden Bakan Yardımcısı, elektrik talebinde de Avrupa’da Almanya ve Fransa’dan sonra 3. sırada olduğunu belirtti.
Açılışta yer alan Ekonomist Fatih Keresteci ve akademisyen Soli Özel, özel sunumlarıyla dikkat çekti. Özel, zirvenin de ana teması olan “Geleceğin Enerjisi, Enerjinin Ekonomisi” başlığıyla yaptığı sunumda uluslararası ilişkiler bağlamında geçtiğimiz yılların da bir analizini yapan Özel, Amerikan seçimlerinin, Çin etkisinin ve bölgesel gelişmelerin uluslararası dengelere ve Türkiye’nin olası politikalarına yansımalarını ifade etti.
DEİK Özel Oturumu’nda Türk şirketlerinin yurtdışındaki Yenilenebilir Enerji Yatırımları Tartışıldı
Türk özel sektörünün uluslararası alandaki bağlantılarını güçlendiren DEİK’in (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) düzenlediği özel açılış oturumunda Limak Enerji CEO’su Birol Ergüven moderatör olarak yer alırken, ELİN Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Kaan Dökmetaş, IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok ve YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş. İş Geliştirme ve Satış Başkan Yardımcısı Yasin Düven panelist olarak katıldı. Oturumda yurtdışında enerji piyasasında faaliyet gösteren Türk şirketlerin yenilenebilir enerji yatırımları ve rekabetin güçlü olduğu bu alanda işbirliği yapmanın önemi vurgulandı.
Zirvenin ilk gününde odak E-Mobilite, Dijitalleşme ve Depolama oldu
Son yıllarda enerji sektörünün en çok odaklandığı konular olan dijitalleşme, depolama ve e-mobilite 14. Türkiye Enerji Zirvesi’ndeki oturumlarda tartışıldı. “Geleceğin Elektrik Piyasası ve Dijitalleşme” başlıklı oturumda, Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) Başkanı Elif Düşmez Tek moderatör olarak yer alırken, Enerji Ticareti Derneği (ETD) Başkanı Bilal Uğur Kaya, Senkron Energy Digital Services Dijital Satış Müdürü Burak Gündüz, Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı M. Cem Aşık ve Smart Pulse Kurucu Ortağı Önder Akar panelist olarak konuştu. Elektrik piyasalarının geleceğine ilişkin değerlendirmelerin de yapıldığı oturumda, dijitalleşmenin yanı sıra depolama sistemlerinin gelişiminin yarattığı fırsatlar ele alındı. Oturumda, elektrikli araçların enerji üretiminde oynayabileceği rol, yenilenebilir enerji kaynaklarının şebekeye entegrasyonu ve hidrojen teknolojisinin potansiyelleri üzerine konuşuldu.
Dolubatarya kurucusu Bilal Akgündüz moderatörlüğünde gerçekleştirilen E-Mobilite oturumunda ise önümüzdeki yıllarda daha da çok konuşulacak olan e-mobilite konusunu, panelistler Eşarj Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri Genel Müdürü Barış Altınay, Ovolt&Sharz.net Genel Müdürü Hakan Koca, Estasyon Yönetim Kurulu Üyesi Murat Timur ve Solutions to Charge Kurucu Ortağı ve İcra Kurulu Üyesi Saruhan Doğan masaya yatırdı. Oturumda elektrikli araçların piyasada gittikçe daha da önemli hale geldiği vurgulandı. Elektrikli araçların çevre dostu ve ekonomik olması ile avantajlarının altı çizilirken, şarj cihazları konusundaki yatırımlar ve teknolojik gelişmelerle bu alandaki fırsatlar ortaya kondu.
10 Ülkeden 12 Uluslararası Katılımcı Zirvede
Zirvede enerji sektöründen uluslararası katılımcılar özel sunumlarıyla zirve katılımcılarıyla buluştu. Afrika Enerji Odası Başkanı NJ Ayuk, “Afrika’da Enerji Dönüşümü Çabaları ve Yatırım Fırsatları” başlıklı sunumunda, Afrika’daki enerji altyapı ihtiyaçlarını ve bu konudaki çabaları ortaya koydu. Uluslararası bağlamın bölgedeki enerji dönüşümüne olan etkisinden bahseden Ayuk, enerji üretimi ve dağıtımında Afrika’nın potansiyelinin altını çizerken, bu konudaki işbirliklerinin bölgedeki toplumların da faydasına olacağını vurguladı.
Dünyanın güçlü sivil toplum örgütlerinden Gürcistan Yenilenebilir Enerji Geliştirme Derneği (GREDA) Yönetici Direktörü Maia Melikidze ise Gürcistan’ın yenilenebilir enerji potansiyellerini ortaya koyarak yatırım fırsatlarını aktardı.
Belçika Ticaret ve Yatırım Ateşesi Gérard Seghers ise “Belçika’da Enerji Dönüşümünün Ekonomisi” başlıklı sunumunda, enerji dönüşümünün kaçınılmazlığına değinirken, yenilenebilir enerji teknolojilerinin geleceğine vurgu yaptı. Türkiye ve Belçika enerji sektörlerini de değerlendiren Seghers, Türkiye’nin bölgede güçlü bir oyuncu olduğunu belirtti. “Ukrayna’da Piyasa Gelişmeleri, Yönelimleri ve Fırsatlar” sunumuyla zirvede yer alan JSK Market Operator Denetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yuliia Zhytnyk, Ukrayna enerji piyasasının üretim rakamlarını verirken, güncel çalışmaları aktardı. Ukrayna’nın yenilenebilir enerji dönüşümünü de ele alan Zhytnyk, karbon emisyonunu düşürme hedeflerinden bahsetti.
Enerji sektörünü bir araya getiren, tarafların güncel konuları tartışmasına ortam yaratan, sergi alanıyla firmaların ürün ve yeni teknolojileri tanıttığı ve yeni işbirliklerine kapı aralayan 14. Türkiye Enerji Zirvesi, 26 Kasım öğleden sonra oturumlarıyla sona erecek.